, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Брой 3

 

Уважаеми читатели,

 

 

В ръцете си държите брой №3 на единственото в България специализирано списание за CAD/CAM/CAE/PLM софтуерни решения и машиностроене „CAD ДАЙДЖЕСТ”. Вече ясно сме определили заложените тематични рубрики с предпоставката, че те представляват интерес за Вас. Иска ни се да мислим, че успяваме да повишим качеството на изданието с всеки нов брой от към качество на съдържанието. За да сме сигурни, че вървим по верния път, от особенна важност се явява Вашето мнение и критична мисъл. В един свят, в който вече много неща изгубиха облик, особенно в нашето настояще, ние се осланяме на Вас – читателите. Вие сте тези, заради които ни има! Вие сте нашата  растяща читателска аудитория, ние - Вашето списание и място за дискусии. Паралелно върви и развитието на интернет сайта, както с елетронната версия на CAD ДАЙДЖЕСТ”, така и с тематично изградения форум. Така успяваме да достигнем практически навсякъде. Защото в съвременното забързано ежедневие не винаги успяваме да купим от РЕП-а  любимото списание, или него го няма на близката сергия. Но вече не е нужно да излизате от вкъщи или от офиса - CAD ДАЙДЖЕСТ” има своя електронен аналог.

Важното е да е мислим конструктивно, технологично, системно и последователно. Логически. Да изграждаме и създаваме блага. Да мислим преди всички положително и винаги с идеята за утрешния ден. Изпратете ни своите статии и станете част от екипа. Всеки авторски материал ще бъде хоноруван след публикуването му. Творете смело. Вие имате трибуна.

В настоящия труден, особено за промишлеността, момент излиза поредния наш брой, сблъсквайки се с нерадостната картина на обкръжаващата ни действителност, която ни изумява със своята бруталност. Тя упражнява мощен натиск към компаниите, в резултат на което повечето от тях се затварят в плах опит да се снижът достатъчно, разчитайки, че повсеместния ураган ще ги подмине. Разчитайки, че именно пасивността ще ги спаси, вместо вземането на енергични мерки и усилия. А често, когато все пак те се вземат, винаги са в ущърб на работниците, било с намаляването на техните заплати, било чрез тяхното съкращаване.

Българската слаба икономика се оказа тотално неподготвена за подобобен момент, който искренно се надявам да не се окаже и съдбоносен за нея! Липсва държавна политика по въпроса. Липсва и иницативност от страна на банките, които да кредитират индустрията.

Липсата на добри мениджъри в някои фирми, способни да намерят пазар за реализация на продукцията в такъв критичен момент, практически довежда до невъзможността за понататъшната работа. Но процесът има домино ефект и е от глобален мащаб, и то в наистина епохални размери. Причините за всичко това най-вероятно се крият някъде отвъд Атлантика, но основният въпрос е: какво правим ние тук за справянето с всичко това?

Впредвид всичко това смятаме, че момента трябва да се разглежда двуяко: от една страна като тест за търговско-маркетинговите отдели и от друга за оптимизация на вътрешнофирмените процеси, защото в общия случай сега има повече освободени човешки и времеви ресурси. А кризата – тя ще отмине и компаниите трябва да са готови за това. И да оцелеят.

Ако една индустриална компания иска да увеличи печалбата си, то тя трябва да инвестира в CAD/CAM  и/или в PLM софтуерно решение. В настоящия брой са застъпени две статии в рубриката „Мениджъри и PLM”, които дават отговори на едни въпроси, които са от изключителна важност, особено сега, за всички фирми, които искат да изградят ясна визия за своето бъдеще, които искат да имат бъдеще.

 

Посетете www.cadcamcae.bg и станете част от неформалния клуб на мислещите и можещи хора, които работят и творят. Мястото на всички, които работят с различни и конкурентни продукти, но обединени от „CAD ДАЙДЖЕСТ”.

 

И така Уважаеми читатели – добре дошли в света на CAD ДАЙДЖЕСТ”!

 

инж. Виктор Митов

Главен редактор

 

CAD

ПРОДУКТОВО ПОРТФОЛИО НА AUTODESK 2010

CAM

Програмиране на стругови центри със CNC управление Синумерик 810/840 D Нов CAM разработчик - NCG CAM.

CAE

CRANKING UP SIMULATION POWER Анализ на болтови съединения с ANSYS Workbench

PLM

Избор на PLM система Навлизането на 3D на малкия и среден пазар

Машини и технологии

Решения за цехове. Машини Качество - цена.

Бързо прототипиране

3D принтери за бързо прототипиране - анализи.

История

История на CAD софтуера - част 2.

Хардуер

Широко-форматни скенери

Технически преглед.

ПРОИЗВОДИТЕЛНАТА СИЛА - ТЕХНОЛОГИЯТА Да изобретим метод за изобретяване.
 

Обяви